Dancing on the Shoulders of Giants:
Celebrating Keti Koti and HipHop in Rotterdam

In 2023 hebben we twee belangrijke gebeurtenissen te vieren: de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij, bekend als Keti Koti, en de 50e verjaardag van HipHop. Precies 100 jaar na Keti Koti werd HipHop in 1973 geboren in de Bronx, NY. eerbetoon aan dit historische moment, drukken we onze dankbaarheid uit aan de ruimtes die dat bieden bood een thuis voor HipHop vóór de opening van het Hiphophuis in 2002.


We duiken in de connectie tussen HipHop en Keti Koti, met Keyfigures en pioniers uit onze gemeenschap. Tot onze activiteiten behoren onder meer een Powertalk, een mini documentaire, een familie-evenement en een speciaal T-shirt.


De Powertalk

Tijdens de Powertalk op Make A Scene 2023 onderzochten we de relatie tussen HipHop-cultuur en Keti Koti, gericht op machtsstructuren. Mitchell Esajas van The Black Archives zal de hoofdspreker zijn, met journalist en onderzoeker Kim Dankoor het modereren van het gesprek. Deze discussie is urgent geworden sinds de aankondiging van het internationale HipHopfestival Rolling Loud in Rotterdam op 30 juni en 1 juli. Het is duidelijk geworden dat de connectie tussen Keti Koti en de HipHopcultuur niet voor iedereen duidelijk is. Met deze Powertalk wilden we dat bereiken bijdragen aan betere taal, kennis en strategieën om een ​​diepere ontwikkeling te bevorderen begrip in onze gemeenschappen. Check de Powertalk op ons Youtube kanaal!


Dancing on the Shoulders of Giants: Mini documentary

In de minidocumentaire zoeken en ontdekken we de heilige gronden die vitaal waren voor de HipHop-scene in de jaren tachtig en negentig. Curator en choreograaf Sheree Lenting begint aan deze reis met individuen als Paulo Nunes en Alida Dors en Winston Bergwijn. Hoewel veel van deze locaties niet meer bestaan, brengen de verhalen de places weer tot leven. Soon more info!


Merchandise

Voor degenen die er fly uit willen zien, hebben we een T-shirt gemaakt met Meanr en Timer, gerespecteerde figuren en grondleggers van de Rotterdamse graffitiscene. Met de hulp van lokale historici zoals Navin, Gijs, Eli, Carlos, Maikel, Hakan en nog veel meer, wij hebben een (onvolledige) lijst samengesteld van plaatsen waar HipHop een thuis vond. Deze T-shirt is een eerbetoon aan die plaatsen en de mensen die daarmee verbonden zijn. Stuur ons een dm voor een tee!

Prijzen: Volwassenen: € 25,- / Kinderen: € 15,-


HHH x Free Heri Heri X FamFest

Op 30 juni nodigden we iedereen en hun family uit om langs te komen bij 'het Nieuwe Café' tijdens HHH x Free Heri Heri X FamFest! Op het minifestival wilden we verschillende generaties samenbrengen om te herdenken en te vieren. DJ Cut Nice mixed it up behind the 1's en 2's, we hadden een screening van de minidocumentaire: Dancing on the Schouders of Giants, en workshops voor de kids, waaronder Capoeira, Tambu en Angisa-vouwen met Carlien MacNack. De highlight van het evenement was natuurlijk de Heri Heri-maaltijd, bereid door chef-kok Manuela Goncalves in samenwerking met 'Free Heri Heri for All'.