DEEJAYING

De geschiedenis van DJ'en of discjockeyen gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het eerste geregistreerde exemplaar van een discjockey was in 1909 toen de Amerikaanse radiopresentator Ray Newby platen draaide op zijn experimentele radiostation 6XF.

 

Het was wel pas in de 40's dat de term "discjockey" werd bedacht en het beroep van dj vorm begon te krijgen. In de begindagen van het DJ'en waren DJ's voornamelijk radio hosts die opgenomen muziek voor hun luisteraars speelden. DJ's introduceerden vaak de muziek en gaven commentaar tussen de nummers door.

 

In de jaren vijftig en zestig hielpen de opkomst van Rock-'n-Roll en de opkomst van de nachtclubscene om DJ'en populair te maken als een vorm van uitvoerende kunst. DJ's begonnen platen te mixen en samen te voegen om een naadloze muziekstroom te creëren, en het gebruik van draaitafels en mixers werd meer algemeen.

 

In de 70's hielp de opkomst van discomuziek om DJ'en als een kunstvorm verder te vestigen, met DJ's als DJ Kool Herc en Grandmaster Flash groundbreaking technieken zoals beatmatching en scratchen. Wat uiteindelijk zorgde voor de geboorte van HipHop.

 

DJ's begonnen als de backbone van de cultuur en in loop van tijd begon het zich uit tegroeien naar wat we nu "Producers" noemen. Hoewel veel producers "DJ" in hun naam hebben, bleef er toch altijd een duidelijk verschil tussen de twee kunstvormen.

 

Tegenwoordig is DJ'en een wereldwijd fenomeen, met DJ's die optreden in clubs, festivals en concerten over de hele wereld in verschillende genres. De constante ontwikkeling van digitale technologie heeft DJ'en toegankelijker dan ooit gemaakt. Door software als Serato en Traktor op hun laptop te gebruiken, is het zelfs voor de kleinste turntables mogelijk om een volledige set neer te zetten op een party.