FREESTYLE

Zoals de naam zegt, deze dans style is de "most free" vorm van dans. Hier geven we je een korte insight over hoe dat tot stand is gekomen:

Freestyle, een style dat meer als een 'umbrella term' gezien kan worden, begon in de 60's & 70's in het discotijdperk. Het begon een movement te creeëren waar mensen via hun creativiteit en eigen moves, hunzelf uiten op de muziek of op basis van wat ze voelde.

 

In de 80's begon de HipHopcultuur op te komen, wat ook een grote invloed had op freestyle-dansen. Hiphopdans werd gekenmerkt door zijn improvisatie en straatstijl, met elementen van breken, knallen en vergrendelen. Toen HipHop-muziek en -dans populairder werden in de 90's, evolueerde freestyle-dans met meer diverse stijlen en invloeden. Dit leidde bijv. deels tot de ontwikkeling van verschillende andere stijlen, zoals housedance, die voortkwam uit de underground clubscene in Chicago en New York City.

 

Freestyle draait volledig om het gebruiken van je eigen creativiteit, imagination en skill set. Op basis van die 3, en meerdere aspecten, kan je jezelf uiten op een manier dat volledig vanuit jouzelf komt. Binnen verschillende dans stylen komt Freestyle voor en wordt het voornamelijk gebruikt bij battle's. De eesentie is dat je zelf kan bepalen wat je gebruikt en de manier waarop in je freestyle.