POPPING

Onder velen namen zoals Boogaloo, Pop'n'Lock, "the Robot", was Popping 1 van de eerste HipHop related dance styles op TV. Vandaag de dag kom je het overal tegen en lees hier hoe dat gelopen is:

Popping is een dansstijl die in de jaren zeventig is ontstaan in de Verenigde Staten, met name in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen van Californië. Het is nauw verbonden met de funk- en soulmuziekgenres van die tijd. Popping wordt gekenmerkt door snelle samentrekkingen en ontspanningen van de spieren om een schokkend of ploffend effect in het lichaam van de danser te creëren.

 

De exacte oorsprong van popping is moeilijk definitief te achterhalen, aangezien het opkwam als onderdeel van een bredere straatdanscultuur die andere stijlen omvatte, zoals locking, boogaloo en robot. Het wordt echter algemeen erkend dat popping eind jaren zestig is voortgekomen uit een dansstijl genaamd "de Boogaloo".

 

De Boogaloo is gemaakt door Afro-Amerikaanse dansers in Oakland, Californië, die zich lieten inspireren door een samensmelting van verschillende dansstijlen, waaronder Afrikaans, Latin en funk. Het omvatte vloeiende en ritmische bewegingen van het lichaam, met elementen zoals isolaties, golven en rollen. Na verloop van tijd begonnen dansers meer staccato-bewegingen te benadrukken, wat leidde tot wat bekend werd als popping.

 

Een van de sleutelfiguren in de ontwikkeling van popping was een danser genaamd Sam Solomon, ook wel bekend als "Boogaloo Sam." Hij en zijn crew, The Electric Boogaloos, speelden een belangrijke rol bij het populair maken van de stijl. Ze verfijnden de popping-technieken en voegden nieuwe bewegingen toe, met technieken zoals de dime stop (een plotselinge bevriezing) en de boogaloo-golf (een vloeiende, golfachtige beweging van het lichaam).

 

Popping kreeg meer bekendheid via danswedstrijden, optredens en de media. De tv-show "Soul Train" speelde een cruciale rol bij het presenteren van popping en andere streetdance-stijlen aan een breder publiek.

 

In de loop van de tijd bleef popping evolueren en vertakt het zich in verschillende substijlen, zoals zwaaien, tikken, stroboscoop, animatie en meer. Het beïnvloedde en verweven ook andere dansvormen, waaronder hiphop, funkstijlen en zelfs elementen van hedendaagse dans.

 

Tegenwoordig blijft popping een levendige en invloedrijke dansstijl, met toegewijde dansers en gemeenschappen over de hele wereld. De verschillende knallende en vergrendelende bewegingen blijven het publiek inspireren en boeien, en het wordt vaak verwerkt in commerciële dans, muziekvideo's en live optredens.