Afaina de Jong

 

Met het format Powertalk creëeren we een veiligere ruimte waarin spelers uit verschillende generaties bij elkaar worden gebracht om gesprekken en discussies te voeren, delen van kennis, ervaringen en praktische tools om met verschillende situaties en machtsdynamieken binnen de culturele sector om te gaan. We streven ernaar culturele leiders en game changers te verenigen en als gemeenschap ons zelfbewustzijn te vergroten, strategieën en kennis als biculturele creatievelingen te delen en hoe we hier verantwoordelijkheid voor kunnen nemen.

 

In samenwerking met het VSB fonds hebben we van 2018 t/m 2020 eerst een pilot uitgevoerd om het concept Powertalk te ontwikkelen. De focus in deze pilot lag vooral op het bij elkaar brengen van gemeenschapsleiders die zich binnen de culturele scene in Rotterdam bevinden om te praten over eigenaarschap, machtsdynamiek en het claimen van ruimte. Als onderdeel van deze pilot hebben we inspirerende sprekers Rich Medina, Astrid Elburg, Edson Sabajo, Afaina de Jong, Greg Tate, Wayne Modest, Sylvana Simons, Emory Douglas en Guillaume Philibert uitgenodigd.

 

Na de pilot die in 2020 eindigde, hebben we het format Powertalk doorontwikkeld tot een integraal onderdeel van Hiphophuis programmering. In de periode 2021-2023 hebben we o.a. Lynnée Denise (US), Kelechi Okafor (UK), Adreinne Waheed (US), Jonathan McCrory (US), Lakwena Maciver (UK) en CR Capers (US) uitgenodigd. Daarnaast heeft Zaïre Krieger de Powertalk 'Power Moves in Media' gehost met sprekers Hesdy Lonwijk, Shay Kreuger en Ivette Forster. 
 

 

 

 

Afaina de Jong

 

Op 9 maart 2019 nodigden we architect Afaina de Jong uit voor een talk over het verleggen van grenzen, het ter discussie stellen van normen en voeren van de dialoog over de rol van design en stedelijke ruimten in de hedendaagse samenleving.


Afaina de Jong is een multidisciplinaire kunstenaar, architect en cultuurcriticus die bekend staat om haar tot nadenken stemmende werk waarin stedenbouw, architectuur en sociale kwesties worden onderzocht. Hoewel er niet veel informatie beschikbaar is over Afaina de Jong, heeft ze belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van kunst, design en cultureel discours.


De Jong richtte samen met haar partner Ralph Nauta de architectuurstudio AFARAI op. Via AFARAI heeft ze aan verschillende architectuur- en ontwerpprojecten gewerkt, met de nadruk op het snijvlak van kunst, architectuur en maatschappelijke betrokkenheid. Naast haar architectuurpraktijk staat de Jong bekend om haar kritische schrijven en cultureel commentaar. Ze heeft bijgedragen aan publicaties, nam deel aan paneldiscussies en hield zich bezig met publieke discussies over architectuur, stedenbouw en culturele onderwerpen. Haar geschriften bieden vaak inzichtelijke perspectieven op de relatie tussen de samenleving, architectuur en het stedelijk weefsel.

 

Bekijk hieronder de Powertalk!