Rich Medina & Greg Tate (US)

 

Met het format Powertalk creëeren we een veiligere ruimte waarin spelers uit verschillende generaties bij elkaar worden gebracht om gesprekken en discussies te voeren, delen van kennis, ervaringen en praktische tools om met verschillende situaties en machtsdynamieken binnen de culturele sector om te gaan. We streven ernaar culturele leiders en game changers te verenigen en als gemeenschap ons zelfbewustzijn te vergroten, strategieën en kennis als biculturele creatievelingen te delen en hoe we hier verantwoordelijkheid voor kunnen nemen.


In samenwerking met het VSB fonds hebben we van 2018 t/m 2020 eerst een pilot uitgevoerd om het concept Powertalk te ontwikkelen. De focus in deze pilot lag vooral op het bij elkaar brengen van gemeenschapsleiders die zich binnen de culturele scene in Rotterdam bevinden om te praten over eigenaarschap, machtsdynamiek en het claimen van ruimte. Als onderdeel van deze pilot hebben we inspirerende sprekers Rich Medina, Astrid Elburg, Edson Sabajo, Afaina de Jong, Greg Tate, Wayne Modest, Sylvana Simons, Emory Douglas en Guillaume Philibert uitgenodigd.

 


Na de pilot die in 2020 eindigde, hebben we het format Powertalk doorontwikkeld tot een integraal onderdeel van Hiphophuis programmering. In de periode 2021-2023 hebben we o.a. Lynnée Denise (US), Kelechi Okafor (UK), Adreinne Waheed (US), Jonathan McCrory (US), Lakwena Maciver (UK) en CR Capers (US) uitgenodigd. Daarnaast heeft Zaïre Krieger de Powertalk 'Power Moves in Media' gehost met sprekers Hesdy Lonwijk, Shay Kreuger en Ivette Forster. 
 

 

 

About The Talk


Op 15 oktober 2019 organiseerden we een gesprek tussen twee zwaargewichten Greg Tate & Rich Medina. Andrew Makkinga was de moderator en de focus van het gesprek was uithoudingsvermogen: hoe bouw je een duurzame praktijk op in de hiphopcultuur? Hoe blijven we groeien en blijven we het spel veranderen terwijl we gezond blijven?


Speciale dank aan John Agesilas en Wereldmuseum.

 

Greg Tate (US)

 

Greg Tate is een schrijver, muzikant en cultuurcriticus die bekend staat om zijn bijdragen aan Afrikaans-Amerikaanse kunst, muziek en literatuur. Tate, geboren op 20 februari 1959 in Dayton, Ohio, kwam eind jaren tachtig en begin jaren negentig naar voren als een prominente figuur, vooral door zijn werk als schrijver en criticus voor publicaties zoals The Village Voice.

 


Tate's schrijven omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder muziek, literatuur, beeldende kunst en cultuurkritiek. Hij heeft een uitgebreid oeuvre dat zich verdiept in de kruispunten van ras, identiteit en populaire cultuur, met een bijzondere focus op Afro-Amerikaanse muziekgenres zoals jazz, hiphop en funk. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door een unieke mix van scherpe analyse, poëtisch proza en een diep begrip van de sociaal-politieke context waarin artistieke expressies evolueren.

 


Afgezien van zijn schrijven, is Tate ook een ervaren muzikant en een van de oprichters van de Black Rock Coalition, een organisatie die zich inzet voor het ondersteunen en promoten van zwarte artiesten in rockmuziek. Hij heeft samengewerkt met verschillende muzikanten en bands, waarbij hij elementen van rock, funk en jazz in zijn muzikale composities verwerkte.


Het werk van Greg Tate heeft lovende kritieken gekregen en heeft een blijvende invloed gehad op het culturele landschap. Zijn geschriften en inzichten hebben generaties kunstenaars, schrijvers en wetenschappers beïnvloed en geïnspireerd, waardoor nieuwe wegen zijn geopend voor het begrijpen en waarderen van Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur.

 

 

RICH MEDINA (USA)


Op 21 oktober 2019 nodigden we DJ, Producer & Lecturer Rich Medina (USA) uit voor een talk over HipHop voorbij de elementen.

 

Rich Medina is een gerenommeerde dj, producer en spoken word-artiest die bekend staat om zijn invloedrijke bijdragen aan de muziekscene. Eind jaren tachtig begon Medina met dj'en, waarbij hij zijn vaardigheden aanscherpte en een reputatie opbouwde voor zijn diverse selecties en naadloze mixen. Hij kreeg erkenning voor zijn dj-werk in clubs en feesten in New York City.


Medina's passie voor muziek ging verder dan dj'en. Hij begon met het hosten van evenementen, zoals de populaire "Jump N' Funk" -feesten, gewijd aan het vieren van de muziek van Fela Kuti en het Afrobeat-genre. Deze evenementen toonden zijn diepe kennis en waardering voor Afrikaanse muziek en de invloed ervan op wereldwijde geluiden. Naast zijn dj-carrière heeft Medina ook originele muziek en remixen uitgebracht. Hij werkte samen met verschillende artiesten en producers en verwerkte zijn unieke stijl in zijn producties. Zijn werk kreeg lovende kritieken en vond weerklank bij muziekliefhebbers over de hele wereld.


Naast zijn dj- en muziekproductie is Medina een ervaren spoken word-artiest. Hij trad op op tal van locaties en bracht krachtige en tot nadenken stemmende poëzie die zijn ervaringen, observaties en sociaal bewustzijn weerspiegelt. De impact van Rich Medina op de muziekindustrie reikt verder dan zijn optredens. Hij wordt gevierd vanwege zijn rol bij het behouden en promoten van diverse muzikale culturen en genres.

Bekijk hieronder de volledige Powertalk!