×

News

Een reactie aan burgemeester aboutaleb

Na het bericht dat burgemeester Aboutaleb nav het overlijden van Feis in gesprek wil met de hiphop gemeenschap ging de telefoon bij ons op kantoor non-stop. Vanuit verschillende media werd gevraagd naar een reactie, maar in een periode van rouw en afscheid is dat veel gevraagd. Om te voorkomen dat journalisten random zouden langskomen om onze community te ondervragen hebben we zelf een statement gemaakt:

Praten met elkaar is altijd positief. Wat je als startpunt neemt voor dat gesprek en wie je uitnodigt zijn cruciaal voor de uitkomst. Het is typerend hoe zelfs wanneer je als rapper het slachtoffer bent, je verbale skills toch in verband worden gebracht met het wapen dat een einde aan je leven maakte.

Rappers en hiphop-artiesten zijn niet alleen belangrijke stakeholders, maar ook ‘instrumenten’ van de stad: ze zijn de stem van velen, hun teksten reflecteren de realiteit van vele Rotterdammers. Als de burgemeester iets wil doen aan de teksten moet hij investeren in die realiteit; in de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van Rotterdammers en in het tegengaan van de systematische uitsluiting van mensen van kleur. Hij zal zich moeten uitspreken over armoede en de dwang van gentrificatie.

Door rappers automatisch te koppelen aan schietgeweld legt de burgemeester de vinger niet op de zere plek, maar op de verkeerde plek. Helaas kiest hij voor een bijzonder stigmatiserend frame, en dit ook nog eens vlak na het incident, terwijl bij velen de wond nog bloedt.

De aanleiding van de schietpartij had niks te maken met hiphop of rap. Net zo min met Feis als IT-er. Gaat de burgemeester ook met IT-ers praten? Feis en zijn broer waren een ruzie aan het sussen, niet aan het veroorzaken. Ecktuh Ecktuh, de crew van Feis, brengt juist een positieve boodschap van hoop en kracht. Het is die boodschap die duizenden mensen op het Heemraadsplein op de been kreeg om afscheid te nemen van Feis.

We adviseren de burgemeester om de komende dagen wat Feis op te zetten en goed te luisteren, want Feis zei het het beste:
“Ik ben geen Superman
Anders zou ik de wereld redden.
Was ik maar Superman
Want ik zweer ik zou de wereld redden.”